Filter op jaartal
Filter op jaartal - slider
19872023

Restauraties in 1987

Al sinds 1987 hebben wij hetzelfde uitgangspunt bij het uitvoeren van restauraties: het varende houden van de botter BU9 en de EB61. In het zomerseizoen wordt er gezeild, in de winter wordt er gerestaureerd.

Restauraties in 1988

Het berghout met de gekromde voor- en achterstuiten vormen samen een stootrand rondom het hele schip. Het geheel zorgt ook voor verband in het schip, het houdt de zaak bij elkaar. Bij de BU9 waren berghouten, stuiten en alles wat er onder zat in het blik gezet. Wat onder het blik zat liet zich raden maar veel eikenhout zat daar niet bij.

Restauraties in 1989

In september werd de kluiverboom vernieuwd, het hoofdbeschot werd in oorspronkelijke staat hersteld en het vooronder werd in originele staat teruggebracht met ‘spintje’ en verdere inrichting. Hierbij werd gebruik gemaakt van de tekeningen die Peter Dorleyn maakte in de tijd dat hij met Jan Koelewijn mee viste op de BU 9.

Restauraties in 1990

In mei werd de botter op de helling gezet bij de scheepswerf Nieuwboer in Spakenburg en kon met de restauratie worden begonnen Gestart werd met het slopen van het oude berghout, voor en achterstuit en zwaardklamp. Het verwijderen van het blik was het grootste karwei, het oorspronkelijke hout had meer weg van turfmolm

Restauraties in 1991

In het oorspronkelijke plan was de restauratie van het onderwaterschip over enkele jaren uitgesmeerd. Gezien de slechte conditie van de vlakpunten, zowel in het voor- als achterschip was het niet meer verantwoord om met de botter op groot water te gaan varen.

Restauraties in 1993

In deze winter werd het braadspit met de schelpen weer op het voorschip aangebracht. Deze waren verdwenen toen het schip uit de visserij van een kajuit werd voorzien.

Restauraties in 1996

We hadden ons voorgenomen om in het najaar 1996 het achterschip van de BU9 onder handen te nemen. Zowel de binnen- als de buitenkant van het achterschip was nog in de visserij periode van de botter volledig ingeblikt. Wat er onder dat blik zat liet zich raden, maar wel was te zien dat de keurig in blik verpakte achterhouten gedeeltelijk waren gevuld met beton.

Restauraties in 1998

Begin 1998 werd van het voorschip het stuurboord buiten-boeisel vervangen, in het najaar van 1998 was het voorschip aan de beurt. Na afloop van het vaarseizoen werd de botter bij de Scheepstimmerwerf Nieuwboer in Spakenburg op de helling getrokken. Dit jaar was het voorschip tussen kimgangen en berghout aan de beurt. Berghout en voorstuiten waren in 1988 en 1990 vervangen en in 1991 waren de kimgangen en het onderste deel van de voorsteven vernieuwd.

Restauraties in 1999

Najaar 1999 werd het zeilwerk vernieuwd. Op 25 september 1999 werd de botter in Spakenburg op de helling van Nieuwboer getrokken. Dit jaar stond de restauratie van het zeilwerk op het programma. Het zichtbare deel van de zeilplank was nog in goede conditie, die kon blijven zitten (dachten we). De mastkoker was er 10 jaar geleden ingezet en als we die er heel uit konden halen zouden we die weer kunnen gebruiken.

Restauraties in 2000

In de winter van 2000 werden de laatste oude delen van de romp vervangen en het bakboord boeisel werd vervangen. De drie bovenste huifgangen aan stuurboord voorzijde van de botter, samen met een aantal inhouten (5 zitters, 4 banden, 2 halve banden, 4 oplangers, 1 dekenpoot en de wegering) werden vernieuwd.

Restauraties in 2002

In maart 2002 werd de 30 pk Mercedes OM-636 dieselmotor vervangen door een nieuwe 68 pk Yanmar industriemotor type TNE 98. De Yanmar werd gemarineerd, geleverd en gemonteerd door de Gebr. Bos uit Spakenburg. Ook werd een nieuwe hydrolische keerkoppeling geplaatst, type PRM 260D2, incl. SAE aanbouwplaat en oliekoeler.

Restauraties in 2004

Op 5 oktober werd de botter op de helling van Nieuwboer in Spakenburg gezet. Scheepswerf Nieuwboer heeft een langshelling waardoor het hele schip in de lengte wordt ondersteund. Dit voorkomt dat het schip gaat doorzakken als het lange tijd voor restauratie uit het water is. Met deze restauratie werden de delen vervangen die bij de vorige restauraties waren overgeslagen, omdat ze er toen nog redelijk uitzagen.

Restauraties in 2007

Restauraties in 2009

In 1987 was op de BU9 een originele steekmast van Amerikaans grenen geplaatst, door Nieuwboer gemaakt van een meerpaal uit de haven van Vlaardingen. Het deel dat onder water en in de grond had gestaan was nog in goede staat en net lang genoeg voor de 12 meter lange mast.

Restauraties in 2013

Op 22 februari werd de botter BU9 op de helling van scheepstimmerwerf Nieuwboer in Spakenburg getrokken.

Restauraties in 2014

Het bakboord zwaard was al een aantal keren hersteld door er stukken eikenhout in te lijmen

Restauraties in 2015

In april werd de botter op de helling gezet voor restauratie. Op het programma voor dit jaar stond de vervanging van een slecht dekendeel, het bakboord boeisel op het voorschip en een vlakpunt aan bakboord voorschip.

Restauraties in 2016

We hadden er niet op gerekend dat de keuring direct op een reparatie zou uitlopen, de normale gang van zaken is dat het schip weer te water gaat en een afspraak met de werf wordt gemaakt om op een geschikt moment weer te hellingen voor de reparaties. Gelukkig was de werf bereid om personeel van andere klussen af te halen om aan onze botter te werken. Besloten werd om de kimgang aan het stuurboord voorschip geheel te vervangen. Aan bakboord kon worden volstaan met reparatie van de gevonden zwakke plekken waarna het gebied van de reparatie werd afgedekt met platen koper.

Restauraties in 2018

In juni (een week na de Zuidwal) werd de BU9 op de helling bij Nieuwboer is Spakenburg getrokken voor het jaarlijkse knippen en scheren. Door het warme en droge voorjaar waren veel naden in de huid open gaan staan, deze werden gebreeuwd en gekit. Ook alle naden van het vlak werden nagelopen en waar nodig gebreeuwd.

Restauraties in 2020

Nieuw roer en helmstok Na aanschaf van de BU9 door onze stichting, bleek al snel dat het roer zo niet het nieuwe seizoen in kon gaan, dus werd besloten tot reparatie.

Restauraties in 2021

Begin november 2021 is de BU9 weer de helling opgetrokken voor een volgend deel van de geplande restauratie Er stond voor dit jaar een behoorlijke restauratie ingreep geplant, en die is in twee maanden (november en december) uitgevoerd.

Restauraties in 2022 (BU9)

Begin november 2022 is de BU9 weer de helling opgetrokken voor een volgend deel van de geplande restauratie Er stond ook voor dit jaar een behoorlijke restauratie ingreep geplant, en die is in twee maanden (november en december) uitgevoerd.

Restauraties in 2022 (EB61)

Nadat in januari 2022 de EB61 onze vloot kwam versterken, zijn we in mei 2022 begonnen aan de meest noodzakelijke reparaties aan de EB61. Tenminste de meest noodzakelijke reparaties waar we bij konden terwijl de boot in het water ligt.

Restauraties in 2023 (EB61)

Na de aanschaf van de EB61 door onze stichting in januari 2022 en de eerste reparaties in april, hebben we een fantastisch vaarseizoen gehad met verhuur en opstapkaartjes. In oktober werd de EB61 op de wal gezet bij Jachthaven Nieuwboer voor inspectie van het onderwaterschip en reparaties aan stuur- en bakboord boven de waterlijn. Scheepstimmerwerf Nieuwboer heeft diverse nieuwe delen aangebracht en reparaties uitgevoerd aan de gangen, achtersteven en voorsteven. Daarnaast zijn er een nieuw roer en een nieuwe helmstok gemaakt.Echter, het grootste probleem zat in het onderwaterschip. Op veel plekken waren scheuren ontstaan, waardoor het hout was gaan rotten. Omdat de EB61 buiten op bokken stond, kon de reparatie aan het onderwaterschip niet direct worden uitgevoerd. Het aangetaste hout moest eerst drogen, waardoor de botter de hele winter op de wal bleef staan. In april 2023 waren de temperaturen eindelijk hoog genoeg en was het hout hopelijk voldoende gedroogd om met deze omvangrijke klus te beginnen. Het resultaat was gelukkig zeer bevredigend. Zie de foto’s voor een impressie!

Restauraties in 2023 (BU9)

Volgende fase restauratie BU9, december 2023 Toen de BU9 opnieuw op de helling werd getrokken om de volgende fase van de restauratie te starten, kwamen er direct ernstige problemen aan het licht. Er bleek bruinrot in de spanten te zitten, een schimmel die hout in korte tijd volledig kan aantasten. Dit probleem moest met voorrang worden aangepakt! In plaats van het vervangen van de twee liggers, zoals oorspronkelijk gepland in de volgende fase van het driejarige restauratieplan, bleek dat er maar liefst 14 liggers en spanten aan de stuurboordzijde moesten worden vervangen. Hierdoor moesten de andere werkzaamheden, zoals beschreven in fase 2 van het restauratieplan, worden uitgesteld. Deze onverwachte ontdekking betekende een flinke en kostbare tegenvaller. Gelukkig konden we rekenen op een zeer welkome financiële bijdrage van Het Cultuurfonds, waarvoor we ontzettend dankbaar zijn.